Keuzesessies

Programma op maat

Stel uw eigen programma samen en kies de sessies die het beste aansluiten bij uw behoefte. De volgende 4 thema’s staan centraal:

Opleiding & Ontwikkeling

Arbeidsmobiliteit

Vitaliteit

Meten

Keuzesessies thema: Duurzame Inzetbaarheid

S01: Pragmatisch aan de slag met duurzame inzetbaarheid!

Peter Kuijper, Eigenaar Mind&Health
Onze interactieve workshop kenmerkt zich door de 3 B’s, te weten de bewustwording wordt getriggerd (oordeelvrij & individueel), vervolgens wordt er gekeken naar bewegen (= veranderen; wat kan er meteen aangepast worden (een eerste micro stap)) om af te sluiten met borgen (hoe de eerste kleine stap écht te implementeren is vanaf dat moment). Daarbij gaan we altijd uit van de 10 energizers. Ben je benieuwd naar deze energizers? Hoe jij (en daarmee je organisatie) hiermee concreet voordeel kunt doen? Meld je dan aan!

 S12: Best practice: hoe implementeer je een succesvol DI beleid? Het verhaal van Achmea.

Eipie Bonnema, Beleidsadviseur Duurzame Inzetbaarheid en Talent Development
Hoe implementeer je een succesvol DI beleid? Op het gebied van zowel vitaliteit, mobiliteit als leren en ontwikkelen? Zodat het ook van het papier afkomt? Dat het werken aan inzetbaarheid vanzelfsprekend wordt? Achmea vertelt het verhaal van hun integrale aanpak met resultaat!

 S18: Best practice: hoe duurzaam inzetbaar zijn medewerkers in de zorg?

Lianne Lucas, Afdelingshoofd HRM Mobiliteit&Inzetbaarheid Máxima Medisch Centrum
In 2015 is binnen MMC de visie op duurzaam inzetbaarheid vastgesteld en is een projectplan ontwikkeld om dit thema vorm te geven. Lianne Lucas vertelt over de aanpak, de dilemma’s, de uitdagingen en de nieuwste ontwikkelingen in zorg die maken dat dit thema buitengewoon interessant, maar ook uitdagend blijft.

Keuzesessies thema: Opleiding & Ontwikkeling

 S04: Organiseer jouw werkstress! 

Anke Algera is voorzitter Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers
Jantina van Beers is bestuurslid PR & Communicatie 

Hoe zorg jij ervoor dat je geen last krijgt van werkstress? Is werkstress een keuze? Helpen technologische ontwikkelingen werkstress te reduceren of juist niet? Wat betekent dit voor de werknemer en maakt het uit tot welke leeftijdscategorie je behoort?  

Beïnvloedt deze continue verandering de duurzame inzetbaarheid van de medewerkers? Waar hebben medewerkers in de praktijk behoefte aan? In de presentatie gaan we met deze vragen aan de slag.  

 S08: Inzetbaarheid is een heldenreis 

Marc Oonk, Directeur Mensium
Aan de hand van ons model ‘DNA van Ontwikkeling’ neemt Marc Oonk u mee op een inspirerende reis door de 12 fases die ieder individu, leider, team en organisatie meemaakt bij ontwikkeling. Marc slaagt er telkens in dichtbij de dagelijkse praktijk te blijven zodat u zeker naar huis gaat met praktische handvatten en inzichten die u ‘morgen’ kunt gebruiken in uw werk.

S09: Persoonlijke groei & bloei

Ernst Oosterbosch & Marko van der Beek, ScanCoaching Nederland

Stop met zoeken, ScanCoaching geeft je jouw antwoorden
ScanCoaching meet met geavanceerde technologie de energie én het geheugen van jouw lichaamscellen en legt hiermee jouw psycho-emotionele patronen bloot. De scan haalt de oorsprong naar boven die hieraan ten grondslag ligt en ondersteunt je om bewuster te worden en om doeltreffend de passende ontwikkelslag te maken. Eentje die jou letterlijk op het lijf geschreven is. ScanCoaching is diepgaand, objectief, helder, snel en razend effectief. Kom naar onze workshop!

S16: Ken jij nog een goede coach voor mij?

Dickey Pronk, directeur Gingermood

Als mens ontwikkel je je continu. Wanneer organisaties medewerkers ondersteunen in deze ontwikkeling, dan draagt dit bij aan de duurzame inzetbaarheid. Coaching is een manier om mensen te ondersteunen in die ontwikkeling en kan een kostenbesparing voor organisaties opleveren in termen van uitval. Dickey Pronk gaat in deze inspirerende en interactieve sessie in op de verschillende vormen van coaching en hoe de meest passende vorm gevonden kan worden. Daarmee geeft ze een veelzijdig antwoord op de vraag: “Ken jij nog een goede coach voor mij?”.

S20: Eigenaarschap & duurzame inzetbaarheid: hoe te bevorderen?   

Anya van der Vlist, Senior adviseur Duurzame Inzetbaarheid AWVN
Het lijkt een toverwoord te zijn waar het gaat om duurzame inzetbaarheid verbeteren. Wat is het precies? Werkt het nu echt? En vooral: hoe zorg je er voor dat medewerkers meer eigenaarschap nemen over hun inzetbaarheid? Antwoorden hierop en meer in deze presentatie gebaseerd op het uitgebreide literatuuronderzoek van AWVN “het bevorderen van eigenaarschap bij laagopgeleiden om te werken aan de eigen duurzame inzetbaarheid”.

S24: Best practice: Betekenisvol werk met Hago Next  

Roy Ploum, directeur Hago Next
Onze ontdekkingsreis naar betekenisvol werk, het anders doen in de wereld van schoonmaak en het niet meer geloven in schoonmaak alleen. Op weg naar de nieuwe norm.

Hago Next maakt onderdeel uit van Vebego International, met ruim 35.000 medewerkers en een medewerkersgeluk van een 8 heeft Vebego een ambitie om een positieve impact op 10 mln. mensen te maken. Het goed doen voor anderen is dan ook waar ik trots op ben. De Kroon op het werk prijs 2018 is voor mij een inspiratiebron om meer bedrijven in onze wereld mee te nemen in ons gedachtegoed.

S25: Op weg naar een vitaal leven

Ernst Oosterbosch & Marko van der Beek, ScanCoaching Nederland

Stop met zoeken, ScanCoaching geeft je jouw antwoorden
ScanCoaching meet met geavanceerde technologie de energie én het geheugen van jouw lichaamscellen en legt hiermee jouw psycho-emotionele patronen bloot. De scan haalt de oorsprong naar boven die hieraan ten grondslag ligt en ondersteunt je om bewuster te worden en om doeltreffend de meest efficiënte veranderaanpak te vinden. Eentje die jou letterlijk op het lijf geschreven is. ScanCoaching is diepgaand, objectief, helder, snel en razend effectief. Kom naar onze workshop!

Keuzesessies thema: Arbeidsmobiliteit

S03: Niet lullen maar poetsen!

Marc Korse, Spreker / Trainer / Auteur / Eigenaar van Of Korse

Hoe haal je het beste uit je jezelf en uit je team? Dat is de vraag die je in deze sessie beantwoord krijgt. Het is een kwestie van niet lullen maar poetsen! In deze energieke en prikkelende sessie onderga je wat je kunt doen om het beste uit jezelf en je team te halen, hoe je dat kunt doen en welke resultaten dat oplevert. Je hebt daarmee een format in handen die je kunt vertalen naar jouw unieke dagelijkse praktijk!

S05 & S17: Werken is bewegen  

Gé Oerlemans, Business development manager Focus Nederland
Christel Logemann, Algemeen directeur Focus Nederland

Functies verdwijnen of veranderen ingrijpend. En nieuwe beroepen schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarom is het nodig dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en zich regelmatig afvragen hoe hun volgende baan eruit zal zien. In deze workshop laten we zien aan welke knoppen je als organisatie kunt draaien om ervoor te zorgen dat medewerkers die verantwoordelijkheid nemen om zo hun arbeidsmobiliteit te vergroten.  

 S06: Duurzame inzetbaarheid bij VUmc

Eveline Goldhoorn, Rosali Senders, Antje Stapert, Amsterdam UMC, locatie VU medisch centrum
Wilt u weten hoe u duurzame inzetbaarheid praktisch toe kan passen in uw organisatie en wilt u het verhaal weten achter de volgende metaforen? 

 • We bouwen de brug terwijl we erop staan 
 • Extra water bij de rivier 
 • Met man en paard 
 • Vijfde in de rij, kassa erbij 
 • Het is hier een grote speeltuin, maar je moet wel binnen de hekjes blijven.  

Continue verbeteren we processen met behulp van Lean, waarbij belangen van de organisatie en de factor mens centraal staan. Elke medewerker heeft een leerdoel en een plan B. Laat u inspireren in deze workshop! 

S13: Financieel Inzicht de missing link in duurzame inzetbaarheid 

Marcel van Leeuwen RLP MFP, Consultant & Financieel Planner  EBC Nederland  

Veel organisaties hebben het fruit, de sportschool, opleidingen en mentale fitheid inmiddels op orde. Maar brengt het medewerkers echt in beweging…..? Geld is het grootste excuus om niet te doen, wat medewerkers graag zouden willen of moeten doen.

De uitdaging zit in het vinden van de balans tussen werk en leven. Geluk, gezondheid en geld spelen daarin een belangrijke rol. Inzicht in de financiële consequenties van loopbaankeuzes is essentieel om de juiste afwegingen te kunnen maken bij ander werk, minder werken, anders werken, (eerder) stoppen met werken en pensioneren.

S19: 50-plussers op de arbeidsmarkt – in 10 stappen duurzaam inzetbaar

Anne-Marije Buckens, Directeur 50 Company
Wat betekent de snel veranderende arbeidsmarkt voor de 50-plusser? Hoe ziet de arbeidsmarkt van morgen er nou precies uit voor de 50-plusser? Wat zijn de kansen en wat de valkuilen? Hoe blijf je duurzaam inzetbaar als je aan de tweede helft van je loopbaan bent begonnen? En wat kun je als werkgever/HR-manager doen om je ervaren medewerker optimaal inzetbaar te houden, binnen en buiten je organisatie? Anne-Marije Buckens (50 Company) schreef het praktische boek ‘In 10 stappen duurzaam inzetbaar’. In deze workshop vertelt zij het laatste nieuws over de arbeidsmarkt voor 50-plussers en deelt zij 10 stappen om de 50-plussers in je organisatie duurzaam inzetbaar te houden.

S21: DIMO, innovatief
Diagnostisch Instrument voor Mens en Organisatie 

Cees Morsch, partner bij HRMax
Cees Morsch vertelt en laat zien hoe U met DIMO (Diagnostisch Instrument voor Mens en Organisatie) altijd de best passende persoon vindt voor een baan en altijd de best passende baan of opleiding voor een persoon. 
DIMO is het enige gevalideerde en prijswinnende online instrument dat niet alleen test maar ook direct matcht met bijna 1500 functies en/of opleidingen op basis van de voor deze functies en opleidingen benodigde competenties en persoonlijkheidskenmerken. Er zijn al meer dan 125.000 mensen met behulp van DIMO getest en gematcht voor bedrijven, organisaties, gemeentes en scholen. Daarbij gaat het er niet alleen om de juiste medewerker te vinden voor een baan of de juiste baan of opleiding voor een persoon, maar ook om employability, duurzame inzetbaarheid, teamsamenstelling, studiekeuze en optimalisering van de organisatie. Voor gemeentes kan DIMO zorgen voor een grotere en duurzame uitstroom naar werk van mensen met een uitkering. 

S29: Duurzame inzetbaarheid: met pensioen meer mans.

Jaap Harmsen, Senior consultant Pensioen Perspectief
Er is een groot verschil tussen de AOW-leeftijd, de pensioenrichtleeftijd en de (feitelijke) pensioenleeftijd. De praktijk wijst uit dat lang niet alle werknemers tot de hoge pensioenrichtleeftijd willen en/of kunnen doorwerken. Maar moet of mag dat doorwerken eigenlijk wel altijd? En tegen welke problemen lopen werknemers dan aan? De praktijk wijst uit dat de pensioenregeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan duurzame inzetbaarheid. Maar hoe doe je dat en wat kost dat? En voor werknemers die toch eerder willen stoppen met werken. Kan dat en hoe gaat dat? Kan de werkgever daar ook een steentje aan bijdragen? Het wordt een levendige interactieve workshop. Pensioen is echt “leuk”, is bij iedere workshop van Jaap Harmsen het geval. En pensioen is ook nog eens heel goed in te zetten t.b.v. duurzame inzetbaarheid.

Keuzesessies thema: Vitaliteit

S02: Vitaal Leiderschap 

Rob van DrunenTrainer  Adaptics

Een vitaal leider heeft het vermogen om zichzelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel op te laden, begrijpt dat ‘mensen wel willen en kunnen veranderen, maar niet veranderd willen worden’, en verstaat de kunst van vertrouwen opbouwen als sleutel tot invloed op de vitaliteit van zijn medewerkers. 

S10: Leer anders kijken. Ontregel je blik op actuele HR thema’s 

Anne Vos & Daan Bartels, CultuurWerkt!

Zet je zintuigen op scherp en wordt in 30 minuten klaargestoomd om binnen jouw organisatie creatief denkvermogen en vitaliteit op een nieuwe manier te benaderen. Leer wat de meest actuele HR thema’s zijn en ervaar hoe creatieve interventies hier een rol in kunnen spelen en bijdragen aan oplossingen. Ontdek de meerwaarde van kunst en cultuur voor jouw medewerkers en bekijk duurzame inzetbaarheid door een nieuwe bril. Want cultuur werkt, altijd overal en voor iedereen!  

S11: Vitaliteit: de code gekraakt

Albert Sonnevelt, oprichter Sonnevelt Opleidingen

Hoe ontwikkel je een effectief vitaal gedragspatroon bij medewerkers? Aan de hand van de vitaliteitspiramide van Sonnevelt Opleidingen licht oprichter Albert Sonnevelt stap voor stap de filosofie van een gezonde leefstijl toe. Leer meer over de zes niveaus waaraan je kunt werken als het gaat over vitaliteit. Én ontdek hoe je medewerkers kunt helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl!

S14: Investeer in relaties en voorkom ziekteverzuim bij scheiding

Brechje van Geenen, life- en scheidingscoach Scheiden op de Werkvloer

Scheiden is een life-event en heeft een forse impact op iemands leven. Ook op de werkvloer zijn de gevolgen vaak zichtbaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat een werknemer tijdens een scheiding gemiddeld tweemaal zo vaak verzuimt. Bovendien krijgen gescheiden werknemers vaker een burn-out. Het doel van deze workshop is:  

  • Meer inzicht krijgen op wat werknemers in scheiding nodig hebben om verzuim te voorkomen.
  • Bewustwording creëren dat werkgevers van betekenis kunnen zijn voor werknemers in scheiding.

S15: Waar het om draait bij onregelmatige diensten.

Hans Spanjers, Directeur Duurzaam Inzetbaarheid Centrum

Hans is specialist op het gebied van het werken op onregelmatige tijden. Zijn missie is medewerkers die werken in onregelmatige diensten  te ondersteunen om dit werk met plezier te doen en blijven doen.  Hij laat zien aan welke drie knoppen je moet draaien bij onregelmatige diensten nl., roosters, leefstijl of arbeidsomstandigheden. In zijn presentatie gaat hij vooral in op slaap en voeding bij onregelmatige diensten. Daarnaast zal hij zijn ongeloof uitspreken over het sluiten van de kantine gedurende de nacht, terwijl duurzame inzetbaarheid hoog in het vaandel staat bij organisaties.

 S22: Vijftig is het nieuwe veertig

Yolanda Still & Mr. Drs. Michael Visser

In 20 jaar tijd is het percentage 50plussers dat werkt meer dan verdubbeld tot 70%. Een 50-jarige heeft tegenwoordig nog een loopbaan voor zich. Tegelijkertijd neemt het aantal arbeidsongeschikten boven de 60 toe. Wat maakt werkend 50plus (weer) gelukkig en optimaal employable? Van welke HR-interventies is bekend dat zij hierin een rol kunnen spelen? En welke nieuwe mogelijkheden biedt het pensioen tegenwoordig?

 S23: Verslaving en herstel op de werkvloer – hoe deal je daarmee?

Marian Ruisch & Jan Paul Witbreuk, Ruischcoaching, Recovery en Re-integratie

Verslaving is een ongemakkelijk onderwerp. Het gaat met veel schaamte en stigma gepaard. Hoe kun je het toch bespreekbaar maken? Hoe kun je tijdig signalen herkennen en voorkomen dat de kosten hoog oplopen door onwetendheid? Hoe maak je alcohol- en druggebruik tot integraal onderdeel van je vitaliteitsbeleid? Tot slot zullen Marian en Jan Paul ingaan op de vraag hoe je goede begeleiding aan kunt bieden aan medewerkers die in herstel zijn.

S27: Ontdekkingstocht vitaliteit

Pepijn Louisse, Trainer

Ben jij verantwoordelijk voor vitaliteit en wil je leren hoe je medewerkers zo goed mogelijk stimuleert om gezond en met plezier te werken? Hoe je slagvaardig beleid creëert waar je organisatie écht enthousiast van wordt? Dan is de ontdekkingstocht vitaliteit wellicht wat voor jou! Je leert hoe je: 

  • Beleid visualiseert 
  • Draagvlak creëert op grote schaal 
  • Ook echt aan de slag gaat

Keuzesessies thema: Meten

 S07: De kracht en de voorspellende waarde van Inzetbaarheidsdata

Daan de Boer & Rob Hoefnagel, Adaptics 

Workforce of the future – Toekomstbestendige organisaties zijn people drivenInzicht in data van medewerkers is waardevol en bruikbaar om inzetbaarheidsbeleid te bepalen. Kortcyclisch meten zorgt voor continue real time inzicht, zodat de juiste acties kunnen worden ondernomen. Maar hoe doe je dit en tegen welke uitdagingen loop je aan?

S26: Kosten-Baten tool DI

Michiel Ober, Strategisch Consultant Duurzame Inzetbaarheid; lid raad van advies NPDI

TNO en NPDI hebben een rekentool ontwikkeld die direct inzicht geeft (in €) in wat duurzame inzetbaarheid een bedrijf oplevert. Met het inzicht in kosten en baten, kunnen werkgevers tot verantwoorde investeringsbeslissingen komen. De tool maakt gebruik van unieke referentiedata over duurzame inzetbaarheid afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Werkgeversenquête Arbeid (WEA), die TNO samen met het CBS beheert. De tool wordt jaarlijks ge-update met deze data.

S28: Breken met verzuim

Jan Booij, tri-plus

Heeft uw organisatie te maken met een hoog ziekteverzuim? Zijn er veel klachten over werkdruk en komt burn-out steeds vaker voor? Dan wordt het tijd het tij te keren. De RI&E kan hierbij een belangrijk rol spelen en aanjager worden van een gezonde en vitale organisatie. Gerichte inzet van arbo-instrumenten en een healthcheck zorgen voor inzicht en motivatie om echt werk te maken van duurzame inzetbaarheid. Hoe? Ik geef tips rechtstreeks vanuit de praktijk.